Quantcast
Channel:
Viewing all 170 articles
Browse latest View live

Bevar sommergløden

$
0
0
Høstglød_collage

Høstglød_collage

Etter sommeren kan huden kjennes tørr og stram. Her får du fire tips til  hvordan du gir huden den beste pleien og bevarer sommergløden langt utover høsten. Med enkle, billige og helt naturlige ingredienser såklart! Følg tipsene trinn for trinn eller velg ut det som føles mest fristende for deg.

1. Peeling med sukker & olje eller natron & vann
Bland 1 del kaldpresset økologisk olivenolje med 1 del økologisk sukker. Skrubb forsiktig huden med blandingen med lette sirkelbevegelser. Skyll godt av med lunkent vann, bruk eventuelt en klut. Skrubben fjerner døde hudceller og får i gang blodsirkulasjonen. Den virker også rensende på porer og fjerner smuss og skitt.
En annen favoritt er natronpeeling. Dette er noe av det beste jeg har prøvd på huden min. Du blander rett og slett litt natron (ikke bakepulver altså, men ren natron) med litt vann i håndflaten, til du får en kremete konsistens. Påfør blandingen på fuktig hud og masser forsiktig med fingertuppene. Fokuser på ekstra tørre områder og der du har problemhud. Skyll av med lunkent vann.

2. Dyprens med olje
Etter peelingen er huden myk og glatt og klar for en enda dypere rens. Oljerens gir fukt i dybden og etterlater huden utrolig ren og fresh. Bruk din favorittolje, eller velg for eksempel en økologisk olivenolje. Massér hele ansiktet med rikelig med olje. Her kan du godt ta i litt med fingertuppene for å virkelig komme ned i dybden og få i gang sirkulasjonen. Så legger du en varm fuktig klut over ansiktet og lar denne ligge til den er avkjølt. Gjenta et par ganger med kluten. Dampen fra kluten åpner porene og hjelper til å rense i dybden. Det gjør også at oljen får trekke lenger ned i huden og gi enda mere fukt og pleie. Bruk kluten til å forsiktig fjerne oljen med.

3. Avocadomaske 
Nå er huden skinnende ren og porene er åpne og klare for enda mer næring. På tide med en deilig ansiktmaske. Denne lager du selvsagt enkelt selv med ingredienser fra kjøkkenskapet. Finn frem en moden avocado og litt mandelolje (du kan også bruke olivenolje). Mos halve avocadoen sammen med 1 ts olje i en skål. Påfør blandingen på tørr hud og la den virke i 10–15 minutter. Vask av masken med lunkent vann.

4. Ansiktsolje
Etter denne luksusbehandlingen er det bare å runde av med noen dråper med deilig ansiktsolje. Jeg lager min egen blanding med 50% arganolje, 25% mandelolje og 25 % nattlysolje. Les mer om hvordan du lager egne ansiktsoljer her. Vil du ikke lage selv, får du også kjøpt fantastiske ansiktsoljer på økologiske nettbutikker som greenspirit.no, pureskin.no, lovelula.com eller hos Gimle Økologiske Parfymeri. Rawgaia.com selger supre baseoljer hvis du vil blande selv.


Nye økofavoritter til hud og hår

$
0
0
Nye_økofavoritter

Nye_økofavoritter

[Innlegget inneholder sponsede produkter]

Selv om jeg lager veldig mye egne produkter, som ansiktsolje og kroppsolje, så blir jeg ofte tilsendt produkter (i tillegg til å kjøpe en del selv selvsagt). Disse tester jeg nøye ut, og så skriver jeg kun om de jeg virkelig digger – i håp om å hjelpe deg litt frem i jungelen av naturlige skjønnhetsprodukter.

Kriteriene mine er at produktene skal inneholde helt naturlige ingredienser, aller helst økologiske såklart, og at de skal være skikkelig effektive, men samtidig milde mot hud og hår. Og så skader det jo ikke om produktet ser lekkert ut på badehylla heller ;).

Raw Gaia har vært et av mine absolutte favorittmerker helt siden jeg la om til en renere skjønnhetsrutine. Nå har jeg testet to produkter i den nye hemp-serien deres. Hemp Heaven Glow Spray er en skikkelig deilig, økologisk fuktspray som toner og mykgjør huden. Jeg bruker den mest som en toner, men den også super å friske opp huden med i løpet av dagen. Hvis du er ute etter en duggfrisk og glødende hud, er dette sprayen for deg. Hemp Heaven Moisturiser er blitt en annen storfavoritt. Denne økologiske kremen tar huden til en ny dimensjon og gjør den ubeskrivelig myk og glatt. Og så dufter den så utrolig godt av kakaosmør. Den er fantastisk på tørr og irritert hud, og skal også være fin for deg med acne, eksem eller allergi. Fordi den er litt fet, bruker jeg den hovedsaklig der jeg har behov for ekstra mye fukt, som på hendene, albuene, føttene osv., men den er også fin i ansiktet hvis du er plaget med tørr hud.

Selv om jeg pleier å rense huden min med oljer, så synes jeg det er deilig med et mildt renseprodukt innimellom. Acai Cleansing Foam fra Rudolph Care er akkurat det jeg har lett etter. Det er økologisk, har en fresh duft, og renser huden skånsomt, men effektivt – uten at huden føles tørr etterpå. Og så er det kjekt at det også kan kjøpes i praktisk reisestørrelse.

A’kin Unscented Very Gentle Shampoo er en ny favoritt for min sensitive hodebunn. Ingrediensene er helt naturlige, med dessverre ikke økologiske. Men jeg synes sjampoen fra A’kin fortjener å bli nevnt likevel. Jeg blir lett tørr av sjampoer, men denne gjør jobben uten å irritere. Den er helt parfymefri og pH-nøytral og etterlater håret rent og mykt. Super for deg med tørr hodebunn, flass, eksem eller psoriasis. Og så kommer den i en veldig praktisk pumpeflaske som gjør hårvasken enda enklere.

Jeg ELSKER den økologiske balsamen Deep Nourishing Conditioner fra Josh Rosebrook. Den dufter helt fantastisk og gjør håret mitt silkemykt, uten å tynge det ned. Josh Rosebrook sin Styling Cream er også helt super synes jeg. Den dufter friskt av sitrus og jeg bruker den til å roe ned brusete hår og gi lokkene lett hold. Den er kjempelett i konsistensen og så inneholder den masse pleiende ingredienser for hår og hodebunn. Alle produktene fra Josh Rosebrook er laget i små opplag og inneholder økologiske og/eller villhøstede ingredienser.

Giftfri matlaging

$
0
0
Photo credit: Designmom.com
Photo credit: Designmom.com

Photo credit: Designmom.com

Det hjelper lite å spise rent, sunt og økologisk, hvis du lager maten med giftige redskaper.

Kanskje du allerede har byttet ut vannflaska i plast med en i glass eller stål eller har med lunchen i økovennlig matboks? Men har du tenkt over at redskapene du bruker til å lage maten din med også kan inneholde skadelige stoffer? Heldigvis finnes det masse trygge alternativer, som i tillegg ser mye finere ut på kjøkkenbenken!

Her får du mine tips til tryggere matlaging:

Kjøkkenredskaper: Bytt ut redskaper av plast og gummi med redskaper i tre eller rustfritt stål. Gå for redskaper i bærekraftig treverk, som for eksempel bambus. Se gjerne etter FSC-merket eller annen miljømerking når du handler treredskaper.

Målebegere: Bytt ut litermål og målebegere i plast med varianter i glass eller rustfritt stål.

Dørslag: Bytt ut plastdørslag med dørslag og siler i rustfritt stål.

Fjøler: Bytt ut plastfjøler med fjøler i bærekraftig tre (se etter FSC-merket) eller kork. Trefjøler varer lengre, er mer hygieniske og er bedre for knivene dine. Her får du tips til hvordan du enkelt og miljøvennlig renser fjølene dine med sitron.

Oppbevaring av mat: Kvitt deg med plastbokser, brødposer, plastfolie, ziplock-poser og fryseposer. Ta ut all mat som kommer i plastforpakning når du kommer hjem fra handleturen. Oppbevar tørrvarer i glasskrukker eller norgesglass med lokk. Bruk rene kjøkkenhåndkler eller tøyposer i lin eller bomull til oppbevaring av brød og rundstykker, og ha det i en tett beholder/brødboks. Fine tøyposer til mat finner du på beeorganic.no og på agentm.no. Tøyposene kan også brukes til oppbevaring av grønnsaker i kjøleskapet. Matrester kan du oppbevare i tomme syltetøyglass eller norgesglass. Du kan også bare ha det i en bolle og legge en asjett eller skål over. På agentm.no finner du praktiske boller i glass med silikonlokk fra Wean Green som er fine til oppbevaring i kjøleskap eller fryser, eller som lunchboks. Tomme syltetøyglass o.l. kan også brukes til nedfrysing av mat. Bare pass på å ikke fylle glassene helt fulle siden innholdet vil ekspandere når det fryser og glasset kan sprekke hvis det er for fullt. Her får du flere tips til økovennlig oppbevaring av mat .

Steke og koke: Etter kun noen minutter på en varm kokeplate vil teflon og andre nonstick-belegg begynne å frigi giftige partikler som du får i deg via luften og maten du steker. Ved 360 grader frigjør teflon minst seks giftige gasser, og flere av disse er kreftfremkallende*. Så dropp teflonpannen (eller andre non-stick panner) og bruk isteden en panne i rustfritt stål eller jernpanne. Gå for kjeler i rustfritt stål og unngå gamle kjeler i aluminium. Gryter i støpejern er også et godt alternativ. Dropp aluminiumsfolie i ovnen (eller andre steder for den saks skyld) og bruk heller en ildfast form i glass.

Bytt ut redskapene dine med tryggere alternativer etterhvert som du har mulighet. Gi bort det som er i god stand til loppemarkeder, bruktbutikker el.l. Det er tross alt bedre at noen som uansett ville kjøpt plastredskaper eller teflonpanner, kjøper det brukt istedenfor nytt. Apropos loppemarkeder, så er det ofte mulig å finne både treredskaper, støpejernsgryter m.m der. Disse holder i en evighet så sjansen er stor for at du har de resten av livet (selv lager jeg mat med bestemors gamle treredskaper). Eller hva med å ønske deg økovennlige redskaper, kjeler eller panner til jul og bursdag? Trygge kjøkkenredskaper finner du blant annet på Clas Ohlson, IKEA og Åhléns.

*http://static.ewg.org/reports/2003/canaries_in_the_kitchen/infographic_thermometer.pdf?_ga=1.177843879.384517575.1441793754

Trygge våtservietter til de minste

$
0
0
Natracare-Baby-Wipes

Våtservietter

Forbrukerrådet har nettopp testet ni ulike våtservietter til baby for potensielt skadelige stoffer. Serviettene fra Pampers inneholder allergifremkallende parfyme og er testens dårligste. Våtserviettene fra Natusan, Soft Style og Neutral får fire grønne smilefjes, og er dermed testens vinnere. Franske myndigheter fraråder at dette stoffet brukes i bleieområdet på barn under tre år.

Seks produkter har fått gule føre-var-anmerkninger fordi de inneholder phenoxyethanol, som er et stoff det hersker usikkerhet rundt.

Alle produktene er laboratorietestet for det sterkt allergifremkallende stoffet MI. I tillegg ble produktene deklarasjonstestet for både hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfyme og konserveringsmiddelet phenoxyethanol.

Testen viser at:
• Ingen av produktene inneholder MI
• Ingen av produktene inneholder hormonforstyrrende stoffer
• Ett av produktene inneholder allergifremkallende parfyme
• Seks av produktene inneholder konserveringsmiddelet phenoxyethanol som det knyttes noe usikkerhet til ved bruk på små barn.

Men må vi bruke våtservietter i det hele tatt da?

Jeg synes det er supert at Forbukerrådet gjør slike tester, spesielt når det gjelder produkter til sart barnehud. Men det finnes mer helse- og miljøvennlige metoder å få stumpen ren på. Jeg har omtrent aldri brukt en våtserviett på Jonathan. Isteden sverger jeg til klut og vann, og i noen tilfeller kompresser med vann (disse får du på apotek og i matbutikker). Kompresser er mildt for babyhuden, men er ikke det mest miljøvennlige alternativet. Men alle småbarnsforeldre vet at praktisk trumfer det meste når man er ute på farten og minsten trenger bleieskift av den litt mer «kompliserte» sorten…

Du kan også ha med våte kluter i en pose, som du tar med deg hjem og vasker etterpå. På Bambusbarna.no får du kjempefine våtposer i små og store størrelser, som du kan ha med deg de våte klutene i. Og på Levlogisk.no selger de små, økologiske bomullskluter som er supre å både ha med i stellebagen og å bruke ved bleieskift hjemme.

Hvis du likevel sverger til våtservietter vil jeg anbefale Natracare Baby Wipes, som er økologiske og biologisk nedbrytbare. De er helt frie for syntetiske konserveringsmidler, alkohol og kunstige duftstoffer, og inneholder ingen plastmaterialer – kun GMO-fri, økologisk bomull. Disse finner du i helsekostbutikker og i nettbutikker som Helseogkost.no  og Kinsarvik.no.

Slik lager du den perfekte vegetarburgeren

$
0
0
Vegetarburgere

Vegetarburgere

De første vegetarburgerne jeg laget ble en trist affære. Dvaske, fuktige og smakløse var de. Etterhvert kom jeg frem til noen basics som gjør at burgerne blir perfekte hver eneste gang.

Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i disse burgerne. Men det er et par grunnleggende ting som bør være med for å få den rette konsistensen og smaken.

Først velger du om du vil ha bønner, linser, kikerter eller quinoa i burgerne. Du kan selvsagt blande flere typer av disse. Kok gjerne selv, eller bruk økologiske ferdigkokte på boks.

Så trenger du litt grønnsaker. Løk, hvitløk og litt gulrot har jeg alltid med. Men tilsett gjerne grønnkål, squash, rødbeter, selleri, erter, sopp, paprika – eller noe annet godt og sunt du har liggende i kjøleskapet. Dette er en genial måte å snike inn mere grønnsaker i middagen på (supert til kresne småtroll). Prøv gjerne også andre ting som setter en deilig smak på burgerne, for eksempel soltørket tomat, urter, oliven, mais eller chili.

Krydre med dine favorittkrydder. Jeg bruker som regel spisskummen, gurkemeie, paprikapulver, kajenne, pepper og litt økologisk, glutenfri soyasaus.

Så må du ha i noe som binder det hele sammen og lager faste og fine burgere. Her synes jeg økologiske havregryn og litt jyttemel er det aller beste. Du kan også bruke kikertmel, kokosmel eller bare økologisk hvete- eller speltmel hvis du tåler gluten. Du merker fort om du har hatt i for lite havregryn og mel. Burgerdeigen skal kjennes tørr og ganske fast ut mellom fingrene. Ha i mer om den føles fuktig.

Så er det veldig viktig at burgerdeigen får hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter (gjerne lengre) før du former burgere og steker dem. Dette er helt essensielt for å få faste burgere som ikke kollapser i stekepanna.

Burgerne bør stekes i rikelig med olje på middels varme, til de er gylne og sprø på begge sider. De kan også stekes i ovnen på ca. 200 grader. Legg de på en stekeplate med bakepapir og pensle dem med litt olje før du putter dem i ovnen. Og så er jo vegetarburgere geniale på grillen da. Bare husk å pensle godt med olje før steking!

Her er min grunnoppskrift på vegetarburgere (ca. 4 porsjoner):

  • 2 bokser med økologiske bønner, linser eller kikerter, eller ca. 500 gram hjemmekokte
  • 1/2 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1/2 gulrot
  • og en god neve med andre grønnsaker
  • ca. 2 dl havregryn og 1 dl jyttemel
  • Litt soyasaus, pepper, spisskummen, paprikapulver, gurkemeie og kajenne

-Kjør alt i foodprosessor til du har en litt grovkornet, men forholdsvis jevn masse. La stå i kjøleskapet minimum 30 minutter. Form burgere med hendene og stek dem i rikelig med olje på middels varme til de er gylne på begge sider.

Vegetarburgere er selvsagt perfekte i vanlige burgerbrød, men de er også gode på brødskiva, på rundstykke, i pitabrød, i kikerpannekaker og sammen med pasta. Gode både varme som kalde, og genialt å ha med i matpakka for både store og små :)

Nye strenge regler for import av kosttilskudd

$
0
0
kosttilskudd

kosttilskudd

Fra og med 1. oktober 2015 ble det innført nye strenge importregler for kosttilskudd. Fra nå av kan du kun bestille kosttilskudd som ikke overskrider de lave norske maksverdiene. Hvis produktet inneholder høyere doser enn dette må det norsk etikett/pakningsvedlegg og markedsføringstillatelse i Norge, i tillegg så må du ha legeerklæring på at du trenger produktet.

I prinsipp betyr dette at det blir umulig å bestille noe som helst med fornuftige doseringer fra utlandet.

For min del betyr det at jeg ikke lenger kan skaffe plantebasert vitamin D3 og B12 i høye nok doser til meg og min familie på nettet. Men for veldig mange andre, er dette mye mer alvorlig. Mange har greid å komme seg ut (eller blitt mye bedre) av sykdommer som ME og borrelia ved hjelp av høye doser med kosttilskudd. Andre igjen har fått hjelp ved f.eks alvorlig d-vitaminmangel eller stoffskifteproblemer.

Uansett hvordan dette påvirker deg og meg som privatpersoner, er det en inngripen i retten til å bestemme over egen kropp og en umyndiggjøring av fornuftige voksne som kun kjøper kosttilskudd for å ivareta egen helse.

Å sidestille vitaminer med dopingmidler, narkotiske stoffer og reseptbelagt medisiner, er helt latterlig synes jeg. Skal det være sånn at vi ikke får bestille tilskudd med høye nok doser fra utlandet, så får i allefall de norske maksverdiene økes.

I Facebook-gruppa «Vi som vil bidra til å få omgjort de nye importreglene for kosttilskudd» kan du holde deg oppdatert på utviklingen i denne saken og være med å vise myndighetene at vi ikke vil behandles på denne måten.

Gruppa har allerede over 10.000 følgere – bli med du også!

Del gjerne dette innlegget på Facebook eller Twitter så vi får med oss flest mulig i denne saken.

Lag din egen naturlige deodorant

$
0
0
Deodorant

Deodorant

Det er superenkelt å lage sin egen naturlige og aluminiumsfrie deodorant. Faktisk trenger du ikke mer enn 2-3 ingredienser!

Jeg har prøvd mye forskjellig når det gjelder naturlige deodoranter. Krystalldeo, roll-ons, kremer – you name it. Selv om jeg har funnet mine naturlige favoritter etterhvert (som går an å kjøpe i butikk), så synes jeg det er gøy å lage min helt egen variant hjemme på kjøkkenbenken. Den jeg skal vise deg i dag, er både enkel å lage og overraskende effektiv.

Når du bytter fra vanlig anitperspirant til en helt naturlig deo, vil du som regel gå igjennom en kort periode der kroppen (dvs. armhulene) bruker litt tid på å tilvenne seg en tilværelse uten svettehemmende stoffer. Det vil si at der du tidligere ikke har latt kroppen utføre sin normale svetting, så er det plutselig fritt frem og hipp hurra for svettekjertlene! Noe som kan resultere i et par ekstra svette dager, før kroppen justerer seg.

Det var i allefall min opplevelse, og jeg har hørt mange si det samme. Men ta det helt med ro, du kommer ikke til å vandre rundt med svetteringer i ukesvis ;)

Alt du trenger for å lage din helt egen naturlige og giftfrie deodorant er kokosolje og natron (ikke bakepulver, men ren natron altså), og litt eterisk olje om du vil ha en god duft på den.

Hjemmelaget deodorant:
-4 ts økologisk kaldpresset kokosolje
-4 ts natron
-5–10 dråper eterisk olje (valgfritt)
-En tom liten boks eller krukke med lokk

Rør sammen kokosoljen og natronen i en skål. Du kan varme kokosoljen over vannbad først hvis den er veldig hard. Tilsett noen dråper etetrisk olje hvis du vil ha det i. Lukt deg frem til ønsket duftstyrke. Husk at noen eteriske oljer kan virke irriterende på den sarte underarmshuden, så dropp det helt hvis du har sensitiv hud. Ha blandingen over i en tom boks eller en liten krukke med lokk. Påfør deodoranten på ren hud og la den trekke litt inn før du kler på deg.

Hvis du vil lage en større eller mindre porsjon av deodoranten er det bare å huske at du skal ha 1 del kokosolje til 1 del natron, enkelt og greit! Noen kan reagere litt på natron hvis de er veldig sensitive. Så følg med og stopp bruken dersom du blir rød eller irritert. Du kan eventuelt prøve en variant med litt mindre natron i og helt fri for eteriske oljer.

Muggsoppgifter i mat – er det mulig å unngå?

$
0
0
rye

rye

I går kunne vi lese i denne artikkelen på Nrk.no at «alle» har muggsoppgifter i kroppen.

Nesten alle i en gruppe på 250 nordmenn har muggsoppgift i urinen som kommer fra inntak av kornprodukter. Konsentrasjonen er høyest hos små barn, viser en internasjonal studie som sammenligner forekomsten av giftstoffet hos mennesker i Norge, Storbritannia og Italia.

Og det er ikke bare i kornprodukter vi finner disse muggsoppgiftene. De finnes både i frø, nøtter, belgfrukter, tørket frukt og rosiner, og flere andre steder. Så det er neimen ikke enkelt å unngå disse stoffene. Og det er spesielt bekymringsfullt med tanke på barna våre som spiser mye brød og grøt ift. kroppsvekten sin.

Men finnes det i det hele tatt noe vi kan gjøre for å redusere eksponeringen av dette, eller i allefall redusere skadevirkningene?

I følge Debio.no er det mindre muggsoppgifter i økologisk korn. Her kan du lese mer. Så å gå over til økologiske matvarer er første bud.

Flere studier viser også at tilskudd av probiotika kan virke positivt for å redusere skadevirkningene og utskillelsen av muggsoppgifter. Både små og store vil ha nytte av probiotikatilskudd. Til Jonathan bruker jeg dette probiotikatilskuddet, og det er jeg veldig fornøyd med. Til meg selv så har jeg testet mye forskjellig, for øyeblikket er det dette jeg bruker.

Så gå for økologisk og få i deg masse probiotika gjennom tilskudd og gjerne melkesyregjærede grønnsaker :)

 


Hjemmelaget økologisk bønnepostei

$
0
0
Bønnepostei

Bønnepostei

Bønnepostei er en stor påleggsfavoritt hjemme hos meg. Det er både godt og mettende, vegansk og glutenfritt, og rikt på jern og proteiner. Dessuten skal du lete lenge etter et pålegg som går kjappere å lage selv.

• Hemmeligheten bak en god bønnepostei ligger i krydderet. Nærmere bestemt: allehånde. Jeg bruker en fantastisk økologisk allehånde fra Simply Organic som du finner her. Urtekram har også en god økologisk allehånde.

• Du kan bruke både sorte og brune bønner i posteien. Grønne eller brune linser funker også bra. Kok selv eller kjøp økologiske på boks.

• Alt du trenger er bønner, hvitløk, løk og godt krydder – mye av det har du sikkert på kjøkkenet allerede. Putter du i tillegg litt soltørkede tomater, oliven eller urter oppi, så kommer du til å besvime av hvor god denne posteien er;)

BIRGITTES BØNNEPOSTEI:

1 boks økologiske brune eller sorte bønner, eller ca. 250 gram hjemmekokte
Ca. 1 ss hakket gul løk (rødløk, sjalottløk, vårløk og purre funker også bra)
1 hvitløksfedd
1 ts næringsgjær (kan sløyfes)
Et lite dryss allehånde, paprikapulver og spisskummen
Eventuelt soltørkede tomater, oliven, urter eller andre smakstilsetninger du selv ønsker

-Jeg bruker løken og hvitløken rå, men du kan gjerne steke det litt i en panne til det mykner, før du har det i. Kjør bønner, løk og hvitløk i foodprosessor til posteien har en jevn konsistens. Smak til med krydderne, salt og nykvernet pepper. Oppbevar den i kjøleskapet. Den er holdbar i 4–5 dager.

Smør posteien på nyristet brødskive, legg på noen agurkskiver og ha på litt nykvernet pepper og himalayasalt, og du vil aldri savne leverpostei igjen!

PS: Vil du være litt ekstra fin på det, kan du ovnsbake posteien i tillegg. Da lager du bare posteien etter oppskriften (eller av fri fantasi om du føler deg litt gæren), og så har du den i en liten ildfast form, drypper over litt god olje og baker den i ovnen på ca. 200 grader til den får en fin stekeskorpe.

Jeg vil gjerne høre fra deg hvis du tester oppskriften! Og del gjerne dine egne sunne påleggstips med oss i kommentarfeltet :)

Birgitte ❤

Knallsunne kikertpannekaker

$
0
0
kikertpannekaker

kikertpannekaker

Kikertpannekake, socca, farinata, cecina – kjær pannekake har mange navn. Prinsippet er det samme uansett hvor du er i verden. Pannekakene lages med mel av kikerter, litt olje og vann. Enklere kan det ikke bli.

Kikertpannekaker er en essensiell del av mitt kosthold. Så utrolig enkelt og godt, og ikke minst veldig proteinrikt og sunt. Dessuten er det både vegansk og glutenfritt. Både små og store elsker disse pannekakene, og de kan fylles med akkurat det du måtte ønske selv.

Du kan bruke kikertpannekaker som vanlige pannekaker, som et alternativ til lomper, wraps og fajitas (si hei til sunnere fredagstaco!), og til og med som crispy pizzabunn (http://birgittemagnussen.no/sondagspizza/).

Slik lager du perfekte kikertpannekaker:

•    Visp sammen 1 del kikertmel med 1 del vann, en god skvett med olje og en klype salt.
•    Eksperimenter gjerne med krydder og urter i pannekakerøren. Min favoritt er den indiske varianten med spisskummenfrø. Men du kan også bruke friske eller tørkede urter eller ditt eget favorittkrydder.
•    La røren svelle i 30 minutter, gjerne lenger om du har tid.
•    Stek pannekakene i litt olje på middels varme i stekepanne, de trenger ofte litt lenger steketid enn vanlige pannekaker. Bruker du for høy varme blir de harde.
•    Og her kommer supertrikset: Legg pannekakene rett inn mellom to store tallerkener etterhvert som de blir ferdige. Dekk tallerkenene godt til med et kjøkkenhåndkle. På denne måten holder pannekakene seg myke, varme og saftige. Legger du dem rett på et fat blir de som regel harde og mer porøse.
•    Fyll pannekakene med akkurat det du måtte ønske, og rull eller brett dem sammen.

Kikertmel får du billig i de fleste innvandrerbutikker. Økologisk kikertmel går det også an å få tak i. Det selges i de fleste velassorterte helsekostbutikker og på nettet, blant annet her.

5 giftfrie og fine tåteflasker til alle økobabyer

$
0
0
Tåteflasker

Tåteflasker

Da jeg var gravid med Jonathan brukte jeg utrolig mye tid på å google meg frem til giftfrie babyprodukter. Spesielt tåteflasker syntes jeg det var vanskelig å finne. I dag finnes det massevis av BPA- og ftalatfrie plastflasker, men dessverre så kan man aldri være 100 % sikker på at de er frie for andre skadelige stoffer, som for eksempel bisfenol S.

Som vanlig anbefaler jeg flasker i glass eller rustfritt stål. Her kan du lese mer om hvorfor. Flaskesmokken bør helst være av medisinsk silikon, fordi andre typer silikon kan avgi skadelige stoffer.

Her har du noen trygge og fine tåteflasker:

Kleen Kanteen: Praktisk tåteflaske i rustfritt stål og med flaskesmokk av medisinsk silikon. Tåler oppvaskmaskin. Denne får du tak i på englebarn.no.

Lifefactory: Tåteflaske i glass med silikontrekk som beskytter mot fall og støt. Silikonet er av medisinsk kvalitet. Tåler oppvaskmaskin og fryser, og kan også kokes. Du får flasken som du ser på bildet med flaskesmokk av medisinsk silikon i størrelse 0-3 mnd. Lifefactory får du på agentm.no og på beeorganic.no .

Born Free: Glassflaske med flaskesmokk av medisinsk silikon. Tåteflasken har en smart ventil som gir et lavt vakuum i flasken. Ventilen sørger for en jevn strømning så snart barnet begynner å suge, akkurat som ved amming. Derfor egner tåteflasken seg spesielt godt til spedbarn som skal vennes til å drikke av flaske. Flaskene fra Born Free får du på iherb.com.

Dr. Brown’s: Tåteflaske i glass med en intern ventilering som gjør at man helt unngår vakuum under matingen som igjen kan reduserer risikoen for kolikk og ørebetennelse. Vanlige tåteflasker kan gi et negativt trykk i mellomøret, da barnet må suge hardere og hardere for å oppnå en jevn strøm av melk. Dr. Brown’s Natural Flow gjør at barnet ikke behøver å suge unaturlig hardt og er derfor mer likt amming. Flaskesmokken er av medisinsk silikon. Denne flasken finner du på naturligliv.no og på lekmer.no.

Pura Kiki: Praktisk og fin tåteflaske i rusfritt stål som er kompatibel med et stort utvalg av flaskesmokker fra de største produsentene. 100 % fri for BPA, ftalater, PVC, bly og andre tungmetaller. Også fargen på flaskene er helt giftfri. Alle delene tåler oppvaskmaskin, men de lakkerte flaskene bør vaskes for hånd. Etter hva jeg kan se er det ingen norske forhandlere av Pura Kiki, men du finner dem på ebay.com og amazon.com/amazon.co.uk

Tofu scramble – vegansk alternativ til eggerøre

$
0
0
Tofuscramble

Tofuscramble

En av de få tingene jeg savnet da jeg gikk over til et plantebasert kosthold, var eggerøre. Ikke fordi jeg savnet egg i seg selv, men mer hvor kjapt, lettvint og mettende eggerøre var. Men så oppdaget jeg det veganske alternativet og saken var løst.

Tofu scramble, eller ”veggerøre” som noen kaller det, lages som regel av fast tofu, løk og krydder. Dette er et supert alternativ til deg som ikke vil eller kan spise egg – eller rett og slett hvis du bare har lyst på et nytt innslag på menyen din.

Tofu er fullpakket med protein, faktisk så mye som 12 gram i en pakke tofu på 250 gram. Sammen med krydderne og grønnsakene du kan tilsette, er tofu scramble både næringsrikt, mettende og ikke minst veldig godt.

Det diskuteres mye om hvorvidt planteøstrogenene som finnes naturlig i tofu og andre soyabaserte produkter, kan være helseskadelig, og det hersker mye uenighet. Jeg tenker som så at så lenge du ikke spiser soyaprodukter hver eneste dag, så er du på den trygge siden. Og selvsagt at du velger økologisk der det lar seg gjøre.

Hemmeligheten bak en perfekt tofu scramble ligger (ikke overraskende) i krydderne. Gurkemeien setter både god smak og gir en herlig gulfarge. Næringsgjæren gir smaken dybde og gjør den litt eggaktig. Bruker du et dryss med svart salt*, så får den enda mere eggsmak. Og så må selve tofuen være av det faste og fine slaget (ikke silken tofu). Aller helst økologisk så klart. Dette finner du i de fleste helsekostbutikker og i matbutikker med ekstra godt utvalg.

Personlig så savner jeg ikke smaken av bacon, men hvis du ikke orker tanken på (v)eggerøre uten bacon, så finnes det gode plantebaserte alternativer her også. For eksempel Bejkon fra Astrid och Aporna som du får kjøpt på Veganermat.no, eller Bac’Uns, som er små biter av økologisk tørket soyaprotein med baconsmak.

Her får du min basisoppskrift på tofu scramble. Føl deg fri til å eksperimentere med det du ønsker av grønnsaker, krydder, urter, soltørket tomat, oliven eller andre godsaker.

Birgittes tofuscramble:

(2 porsjoner)

1 pakke fast økologisk tofu

1/2 løk

1 hvitløksfedd

Ca. 1/4 ts spisskummen (kan sløyfes)

Ca. 1/4 ts gurkemeie

Et lite dryss med paprikapulver

2 ts glutenfri soyasaus eller et dryss med svart salt* (jeg bruker litt av begge)

1 ts næringsgjær (kan sløyfes)

En liten skvis sitronsaft

Nykvernet pepper

Slik gjør du: Klem ut vannet av tofuen og smuldre den opp i biter. Stek den noen minutter på høy varme i litt kokos- eller rapsolje. Tilsett krydder og soyasaus og/eller svart salt. Ha i løk og hvitløk og stek på middels varme til løken er myk. Smak til med sitron, pepper og næringsgjær, og eventuelt litt salt.

*Svart salt, eller kala namak, har en svovelaktig smak som minner om egg. Du finner det blant annet på Veganermat.no (https://www.veganermat.no/tilbehr/svart-salt/).

 

Økologisk harryhandel

$
0
0
Harryhandel

Harryhandel

Jeg er selvsagt helt for å handle mest mulig lokalt og å støtte norske forhandlere og produsenter. Men når visse produkter rett og slett ikke eksisterer (i økologisk variant) på det norske markedet, eller det koster halve matbudsjettet, er en handletur til Sverige et greit alternativ synes jeg. Det er ingen hemmelighet at svenskene har et bredere utvalg av økologiske varer. I tillegg har de enormt utvalg av både veganske og glutenfrie produkter.

Her er en rapport fra min første øko-harrytur:

ØKOLOGISK:

Det meste er billigere enn her hjemme, men for min del handler det nesten mer om utvalget. Nå som ICA takker for seg her i Norge, har jeg slitt med å finne frosne økologiske bær som ikke koster 50 kr for en liten boks. Hos söta bror finner jeg bær både hos Coop, ICA og fra andre økomerker som jeg ikke har hørt om en gang. Billig er det også. Coop Änglamark har et mye bredere utvalg i Sverige. I tillegg til bær (kjære Coop, hvorfor har vi ikke frosne bær fra Coop Änglamark her hjemme?), finner jeg både frossen spinat, frosne aspargesbønner og masse andre grønnsaker. Og apropos grønnsaker: Hodet mitt gikk nesten helt rundt da jeg fikk se hvor mye økologiske grønnsaker til gode priser som finnes bare en liten båt- og biltur hjemmefra. Når det gjelder grønnsaker begynner det riktignok å ta seg godt opp i Norge også, se bare på eksempler som Lokal Kolonial. Og det er helt supert! Mens tørrvarer og frosne varer finner du fremdeles mer av (og billigere) i Sverige. Derfor fylte jeg kurven med økologisk kaffe, te, sjokolade, knekkebrød, havregryn, mel, bønner, quinoa, kikerter, tomatbokser og mye annet. Dessuten er det gøy å kunne handle merker vi ennå ikke har i Norge, siden utvalget av økomerker her hjemme kan bli litt ensformig.

VEGANSK / VEGETARISK:

Utvalget av vegansk og vegetarisk er også suverent. Det bugner av produkter fra Anamma, Hälsans Kök, Oumph (finnes ikke i Norge enda), Astrid och Aporna, m.fl. Jeg fylte kurven med falafler, vegetarburgere, linseboller og mye annet godt og enkelt til ekstra travle dager. Plantebaserte alternativer til meieriprodukter får du også mye av til en billig penge. Til sammenlikning koster en kartong med Havregurt mellom 50 og 60 kr her hjemme, mens du får den til under 30 kr i Sverige. Jeg trenger kanskje ikke nevne at jeg har havregurt ut året? ;)

GLUTENFRITT:

Har du eller noen du kjenner glutenallergi eller cøliaki? Null stress i Sverige. På harryhandel kan du fråtse i glutenfri økologisk pasta, mel, brød, kakemikser, grøt, babyprodukter – ja alt egentlig. Jeg har aldri sett så mye glutenfritt samlet på ett sted. Ikke nok med det – mye av det er økologisk i tillegg! Her kan jeg kjøpe glutenfritt økologisk havregryn som ikke koster meg 70 kr kiloen. For eksempel er jo Semper et velkjent merke blant glutenallergikere, men i forhold til Sverige er det dårligere utvalg av det her. Derfor ble jeg overlykkelig da jeg fant glutenfritt OG økologisk havregryn fra Semper til kun ca. 30 kr kiloen i Sverige.

Dette blir nok ikke siste harrytur for min del. I mellomtiden kan vi være enda flinkere til å legge press på norske forhandlere slik at vi ender opp med et like godt utvalg som våre naboer i Sverige. Jeg synes det virker som vi er på rett vei, vi trenger visst bare litt mer tid på oss ;)

Superkakao med nøttemelk

$
0
0
Superkakao

Brrrr… vinteren er her og jeg merker at de korte, mørke dagene setter sitt preg på både humør og energi. Samtidig er det litt deilig, for nå våkner kosegenet for fullt i oss nordboere. Frem med stearinlys, pledd og varm kakao!

Men du, kakao trenger ikke bety usunn sukkerbombe. Det kan faktisk være stikk motsatt – fullt av næring og med oppkvikkende, energigivende og immunstyrkende egenskaper.

Bytter du ut den vanlige kakaoen med rå økologisk kakao, sukkeret med yaconsirup, lønnesirup eller kokossukker, og melken med nøttemelk av økologiske nøtter, så har du en knallsunn (vegansk) kakao av en annen verden.

Rå økologisk kakao er skikkelig supermat:

  • Studier gjort ved universitetet i Cornell viser at kakaopulver inneholder tre ganger så mye antioksidanter som grønn te og   dobbelt så mye som rødvin.
  • Det høye magnesiuminnholdet kan virke regulerende på stoffskiftet og styrkende på hjernen, muskler og skjelett.
  • Rå kakao er naturlig antidepressiva! Blant flere humørbalanserende stoffer, inneholder kakao spesielt tre nevrotransmittere som er kjent for å gjøre oss lykkelige: Serotonin, dopamin og fenetylamin. Faktisk kan effekten fenetylamin har på hjernen sammenliknes med følelsen av forelskelse! Ikke rart vi elsker sjokolade.
  • Polyfenoler i rå kakao kan virke styrkende på hjerte- og karsystemet, senke kolesterolnivået, regulere høyt blodtrykk og øke insulinsensitiviteten.
  • Rå kakao er en god kilde til svovel som virker styrkende på hud, hår og negler.
  • Les mer om rå kakao her.

I tillegg til kakao, sunn søtning og nøttemelk kan du tilsette litt krydder som setter fart på immunsystemet og pirrer smaksløkene. Mine favoritter er kanel, allehånde og ingefær. Nellik og (litt) kajennepepper funker også. Bare prøv deg frem – du kommer til å bli overrasket over hvor godt det er!

Superkakao med nøttemelk: 
2 kopper

4 dl nøttemelk, f.eks. mandel- eller cashewmelk (se her hvordan du lager det selv)
3 ss rå økologisk kakao (dette finner du på helsekosten eller på iherb)
3 ss økologisk sunn søtning (kokossukker, lønnesirup, yaconsirup eller det du selv ønsker)
¼ ts økologisk kanel
¼ ts økologisk ingefærpulver
Et lite dryss økologisk allehånde
Noen dråper med økologisk vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
En liten klype himalayasalt

Varm opp nøttemelken, kakaopulveret og søtningen på svak varme i en kjele mens du visper godt sammen. Ha i krydderet til slutt. Ikke la kakaoen koke, så bevarer du mer av de gode stoffene.

Nå kan vinteren bare komme!

Hold deg frisk med ingefær- og gurkemeieshot

$
0
0
Ingefær+gurkemeieshot

I år har jeg bestemt meg: Så fort jeg kjenner en liten antydning til sår hals eller andre tegn til forkjølelse, så skal jeg ta meg en skikkelig hot ingefær- og gurkemeieshot med én gang.

Ingefær- og gurkemeieshot lager du med fersk ingefær for å få best nytte av de kraftige immunstyrkende egenskapene. Du kan med fordel bruke fersk gurkemeierot, men økologisk gurkemeiepulver funker også fint. Som navnet tilsier, så er dette en liten shot, som sender baseluskene dit pepper’n gror.

Ingefær virker antiinflammatorisk, antibiotisk, lindrende på sår hals, øker blodgjennomstrømningen og setter i gang forbrenningen. Ingefær er dessuten bevist effektiv mot kvalme og hjelper også mot slim og hoste.

Gurkemeie inneholder mye curcumin som virker betennelsesdempende og er en kraftig antioksidant. For å gjøre curcuminen lettere tilgjengelig for kroppen bør gurkemeie tas sammen med pepper fordi det inneholder piperin som øker opptaket drastisk.

I tillegg til ingefær og gurkemeie liker jeg å bruke et eple for å få en mildere og søtere smak, og sitron fordi det er rikt på C-vitamin, er antibakterielt og supert mot sår hals og forkjølelse.

Alt går rett i juicemaskinen (bortsett fra gurkemeiepulver som er lurt å røre inn etterpå) og ut kommer en knallsterk, immunstyrkende og skikkelig oppkvikkende shot. Ha den i et shotglass og skyll ned! Sterkt, men godt – og du kjenner virkelig at den varmer og jobber i halsen.

Birgittes ingefær- og gurkemeieshot:
2 porsjoner

1 tommelstor bit med fersk økologisk ingefær med skall (eller mer hvis du tør)
1 tommelstor bit fersk økologisk gurkemeierot med skall, eller ca. ½ ts gurkemeiepulver
1 økologisk eple med skall
½ økologisk sitron med skall
Litt nykvernet pepper

Kjør alt i juicemaskin. Bruker du gurkemeiepulver tilsetter du dette i shoten etterpå. Ha det i et lite glass og drikk med én gang.

PS. Hvis du ikke har juicemaskin kan du enten rive ingefæren på et rivjern og klemme ut saften med hånden og så tilsette litt eplejuice, gurkemeiepulver og sitronsaft, eller du kan kjøre alt i en blender sammen med litt vann og sile det etterpå.

Bye bye, sår hals og rennende nese!


Luke 8 i Pureskin.no sin julekalender

$
0
0
8

Jeg har fått gleden av å trekke en heldig vinner av gaven bak luke 8 i Pureskin.no sin julekalender!

(Vinneren trekkes ikke før på søndag, så du har hele uka til å være med!)

Bak dagens luke gjemmer det seg en helt fantastisk gavepakke fra det Berlin-baserte merket Treat Collection.

I tillegg til 3 superlekre lakker, kan du vinne både base coat, top coat og neglelakkfjerner fra samme merke.

Jeg elsker disse lakkene! I tillegg til å være «5Free», som betyr at de er uten formaldehyd, formaldehyd resin, toluoene, DBP (dibutylftalat) og kamfer, så er det de mest holdbare giftfrie lakkene jeg har prøvd hittil. Dessuten er det masse fine farger å velge mellom.

treat collection rangeDette kan du vinne:

  • 3 lekre neglelakker i fargene Arthouse, Rasberry Sorbet og Good Thing.
  • Både base coat og top coat, som sørger for at fargen sitter lenge.
  • Gentle Nail Polish Remover, som har en mild soyabasert formel laget med ren arganolje og beriket med vitamin A, C og E for å fremme sunne, velstelte negler. Inneholder ikke aceton eller sterke acetates som ødelegger negler, neglebånd og tørker ut huden.

For å være med i trekningen av gavepakken fra Treat Collection må du legge igjen en kommentar under dette innlegget. Deler du i tillegg innlegget på facebook dobler du vinnersjansene dine!

Vinneren trekkes søndag 13. desember!

Lykke til 💚

 

 

Grønt & skjønt under juletreet

$
0
0
Grønt og skjønt under juletreet

Her får du 6 julegavetips som passer enhver økofrøken.

1. Neglelakk fra Treat Collection: Fantastiske neglelakker som holder lenger enn noen annen giftfri neglelakk jeg har testet. Et vell av fine farger å velge i. Husk base- og top-coat for best resultat. Neglelakkfjerneren er også god – fullstendig fri for kjip kjemi og sterk lukt. Treat Collection finner du på Pureskin.no.

2. Antioksidant ansiktsserum fra Lykke by Julie: Dette norske merket var frem til nylig en uoppdaget perle for min del. Ansiktsserumet er proppfullt av næring for tørr vinterhud og har en fresh og oppfriskede duft. Passer alle hudtyper. Sjekk ut denne og Julies andre produkter på Lykkebyjulie.com.

3. Raw Gaia Bamboo and Prunice Exfoliator: Åh, Raw Gaia altså – jeg har vært frelst i mange år, og håper mange flere får øynene opp for disse utrolig gode og økologiske produktene nå som de endelig er kommet til Norge! Denne peelingen er laget av bambus og pimpstein som slipes til et glatt fint pulver og som effektivt og skånsomt fjerner døde hudceller og gir ny glød. Du finner den på Naturboden.no.

4. Resurrection Bath: Revitaliserende og stimulerende badesalt som gir kroppen en skikkelig dyprens. Perfekt når julestria er over og man føler seg litt slapp etter all julemat, vin og godis. Med økologisk grønn leire, sjøgress, havsalt og spirulina. Kjøpes på Pureskin.no.

5. Golden Kiss Body Oil Limited Edition fra Rudolph Care: Dette er partyversjonen av den eksklusive og prisvinnende Acai Body Oil, som lenge har vært en av mine favoritter. Den er tilsatt et streif av gullskimmer som gir huden perfekt glød på alle julens fester. Oljen trekker lett inn i huden og føles ikke fet. Denne finner du på Rudolphcare.dk.

6. Duftlys fra Neom: Verdens beste duftlys, spør du meg! Laget med naturlig vegetabilsk voks og 100 % naturlig duft fra eteriske oljer. De koster en del, men brenner i 55 timer. Og så har hvert lys ulike aromaterapeutiske egenskaper, så her kan du velge akkurat det som passer best til din kjæreste, søster, mor eller venninne. Perfekt gave til den som har ”alt” ;). Neom får du på Gimle Økologiske Parfymeri og på nettbutikken deres Parfymeri.no.

Og du, hvis du heller vil lage gavene selv i år, får du masse tips her :)

Birgittes julestek

$
0
0
Vegansk julestek

Enten du er veganer, vegetarianer eller du skal lage mat til en ”veggis” i julen, så er denne veganske julesteken en sikker vinner.

De første gangene jeg laget denne steken brukte jeg mye nøtter (jeg tenkte vel at jeg måtte det siden det het nøttestek), men etterhvert har jeg justert oppskriften litt og kuttet ned på mengden nøtter, eksperimentert med deilig julekrydder, og endt opp med en variant som aldri slår feil. Nå kaller jeg den heller julestek. Så får den heller hete nøttestek resten av året ;)

Denne kan du lage som hovedrett til julaften, men den er også super som et vegansk alternativ på nyttårsaften eller andre middager i julen. Du kan enkelt variere oppskriften med ulike nøtteslag, forskjellige typer bønner, urter og krydder.

Den er perfekt sammen med klassisk brun saus, poteter, rosenkål og alt det andre tilbehøret som vanligvis serveres på julaften. Får du litt til overs kan du dessuten spise den i en wrap eller ha den på brødskiven som en deilig julepostei.

Lag den gjerne en dag i forveien. Da får den ”satt” seg skikkelig og smaker enda bedre. Så kan du kan bare varme den opp en liten times tid, mens de andre løper rundt og stresser med å få svoren sprø på julaften ;)

Birgittes julestek (vegansk og glutenfri):

4 porsjoner

1/2 løk
1 gulrot
1 selleristang
100 g sopp
2 hvitløksfedd, finhakket
1 boks brune bønner (eller ca. 200 g hjemmekokte)
2 bokser med linser (eller ca. 400 g hjemmekokte)
100 g nøtter (f.eks. mandler, valnøtter og cashewnøtter)
1,5 dl havregryn
1 dl fint mel (jeg bruker økologisk rismel, men det meste funker så bruk det du har)
1 ts soyasaus
1–2 ss finhakkede ferske urter (rosmarin, timian og persille passer veldig bra)
1/2 ts allehånde
1 kryddermål (ca. 1/5 ts) malt nellik
1 kryddermål malt ingefær
1 kryddermål malt muskat
½ ts paprikapulver
Et lite dryss kajennepepper
1 ts lønnesirup
1 ss tyttebærsyltetøy (kan sløyfes)

  • Finhakk nøttene for hånd eller i foodprosessor og sett til side.
  • Finhakk løk, gulrot, selleri og sopp, og fres i litt olje til det mykner. Ha i hvitløk mot slutten.
  • Ha det deretter over i en foodprosessor sammen med linser, bønner og nøtter. Kjør til du får en grovkornet masse.
  • Hell blandingen over i en stor bolle og tilsett havregryn, mel, soyasaus, finhakkede urter, krydder, lønnesirup og tyttebærsyltetøy, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.
  • Ha blandingen over i en smurt brødform og trykk den godt sammen. La den stå i kjøleskapet i 30–60 minutter slik at den blir fast og fin før du steker den.
  • Stek den på 180 grader midt i ovnen i 50–60 minutter (ikke bruk varmluft). La den avkjøle seg litt før du skjærer i den.

 

Glutenfrie & veganske pepperkaker

$
0
0
Pepperkaker

En jul uten hjemmebakte pepperkaker er ikke noen ordentlig jul for meg. Å bake de selv er både gøy og avslappende, og skikkelig hyggelig å ha med hele familien på. Disse kan selvsagt bakes og spises av alle, uansett om du har glutenallergi eller ikke. De er av det litt sunnere slaget fordi de ikke inneholder raffinert sukker og så smaker de knallgodt! Enkle å lage er de også.

Denne glutenfrie deigen er litt mer smuldrete enn vanlig pepperkakedeig, men det er bare å kna den litt og kjevle den ut på nytt hvis den faller litt fra hverandre. Og så trenger pepperkakene virkelig ikke å bli perfekte, de smaker godt uansett og ser bare sjarmerende ut med litt skavanker.

Deigen lager du kvelden i forveien og legger den i kjøleskapet over natta, og så er det bare å ta den ut litt før du skal bake dagen etter. Sleng på et forkle, finn frem kjevler og pepperkakeformer og nyt en stille og rolig bakestund sammen ved kjøkkenbordet.

Birgittes glutenfrie og veganske pepperkaker:

•    200 g vegansk smør
•    1,5 dl lønnesirup
•    4 ss kokossukker
•    1 dl ris- eller soyafløte
•    8 dl Toro Glutenfri fin kakemiks + litt mel til utkjevling
•    1 ts malt nellik
•    1 ts malt ingefær
•    1/2 ts malt pepper
•    3 ts kanel
•    1 ts bakepulver

Smelt smør, lønnesirup og kokossukker i en kjele. Ha det i en stor bolle og la det avkjøles litt før du rører inn fløten. Ha i krydderet og bland godt sammen. Sikt melet og ha det i bollen sammen med bakepulveret og bland alt godt. Kna deigen på kjøkkenbenken til den er smidig. Dekk den godt til og sett den i kjøleskapet til dagen etter. Neste dag tar du den ut litt før du skal bake så den blir romtemperert (da er den lettere å jobbe med). Så knar du deigen litt før du kjevler den ut. Stikk ut kakene med pepperkakeformer og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 175 grader i 10–15 minutter (ikke bruk varmluft). Avkjøles på rist.

Kokebokstips for et grønt 2016

$
0
0
bokcollage

Her er et knippe kokebøker som garantert vil inspirere deg til å lage spennende, sunn og lettvint mat som funker i en travel hverdag. Dessuten skader det ikke at de tar seg skikkelig godt ut i kjøkkenhylla også ;)

Julies Grønne Kjøkken:
Julie Ilona Balas er den driftige damen bak Juliesmatblogg.no, cateringfirmaet Chikus Catering og kokeboken Julies Grønne Kjøkken som kom ut nå i høst. Dette er Julies andre kokebok, og her får du 50 helt nye oppskrifter som er vegetariske og uten gluten. Boka får du til best pris her.

Naturally Sassy:
Britiske Saskia Gregson-Williams er ballerinaen som ble kvitt kronisk eksem ved hjelp av enkel og sunn plantebasert mat. På Naturallysassy.co.uk deler hun masse fristende oppskrifter og gir tips på veien mot et sunnere liv. I kokeboken hennes finner du 100 veganske oppskrifter, frie for gluten og raffinert sukker. Du finner den på Tanum.no.

My New Roots:
Jeg har vært fan av oppskriftene og bloggen til Sarah Britton i en årrekke, i 2015 kom endelig hennes første kokebok. Bloggen Mynewroots.org har over 2 millioner besøk hver uke, og det med god grunn. De sesongbaserte oppskriftene til Sarah er både enkle, utrolig vakre og ikke minst knallsunne. I kokeboken får du nesten 100 helt nye oppskrifter. De fleste er veganske, mange er glutenfrie og noen er raw – og alle oppskriftene kommer med info om næringsinnhold og helseegenskaper for hovedingrediensene (topp for en helsenerd som meg!). My New Roots finner du på Tanum.no.

Green Kitchen Travels:
Svenske David Frenkiel og danske Luise Vindahl er paret bak den enormt populære vegetarbloggen Greenkitchenstories.com. Fra før av har de utgitt kokeboken The Green Kitchen, og i høst kom oppfølgeren Green Kitchen Travels. Her får du oppskrifter og anekdoter inspirert av parets reiser rundt om i verden sammen med datteren Elsa. Boka inneholder også et eget kapittel med tanker og tips rundt det å reise med barn. Alle oppskriftene er vegetariske, mange av dem er veganske og de aller fleste er glutenfrie. Green Kitchen Travels finner du blant annet på Ark.no.

Deliciously Ella Every Day:
Her har vi nok en britisk matblogger som tar verden med storm. Ella Woodward driver bloggen Deliciouslyella.com, der hun legger ut veganske og glutenfrie oppskrifter og deler erfaringer fra sin knallsunne livsstil. Hennes første bok, Deliciously Ella, toppet bestselgerlistene i 2015, og når er det bare å gjøre seg klar for nummer to, Deliciously Ella Every Day, som utgis i slutten av januar. Her får du 100 plantebaserte og glutenfrie oppskrifter som passer en hektisk hverdag, i tillegg til praktiske tips og triks. Boka kan forhåndsbestilles her.

Crazy Sexy Juice:
Helseguruen Kris Carr har mer enn én New York Times’ bestseller på samvittigheten. Hennes nyeste tilskudd er Crazy Sexy Juice – en bok fullpakket med oppskrifter på velsmakende, oppkvikkende og utrensende juice, smoothies og nøttemelk. Du får også tips om hvordan du velger den rette blenderen og juiceren, og masse andre tips til en sunn og energisk livsstil. Boka finner du på Amazon.com.

P.S. Sjekk også ut boken min, Renere liv, der du finner masse oppskrifter på plantebasert, glutenfri, sunn og lettvint mat. I tillegg får du mengder med personlige og enkle tips om kosthold, økologisk sminke, giftfrie skjønnhetsprodukter og miljøvennlige vaskemidler, klær og tekstiler. Renere liv får du blant annet på Tanum.no.

Ønsker deg et grønt og skjønt 2016!

Birgitte 💚

Viewing all 170 articles
Browse latest View live